TRT'yi Özelleştirmek

TRT'nin özelleştirilmesi, geçtiğimiz yıllarda, devlet tiyatrolarının kapatılması tartışmaları sırasında gündeme gelen, sağ ve sol cenahtan pek çok ismin üzerinde kalem oynattığı bir tartışma konusuydu.

Televizyon yayıncılığının teknik olarak ancak devlet tarafından gerçekletirilmesinin mümkün olduğu yıllarda kurulan ve Özal ile birlikte ortaya çıkmaya başlayan çok kanallı dönemle birlikte varlığını devam ettiren TRT, yüzlerce televizyon ve radyo kanalının rahatlıkla yayın yapabildiği bugünlerde halâ devlet tekelindedir ki, açıkçası hem teknik anlamda, hem de yasal olarak bir gereklilik söz konusu değil.

Bu noktada belki, sadece TRT'nin gerçekleştirdiği "hemen her kamuoyu duyurusunu yurttaşlara aktarma" işi noktasında bir sıkıntı doğabilecektir, bu da özelleştirme şartnamesine eklenecek bir düzenleme ile aşılabilecek bir durumdur. Nitekim resmi duyuruların hangi düzende ve nasıl aktarılacağının çizildiği bir çerçeviyi oluşturmak güç değil. Öte yandan, halihazırda RTÜK eliyle radyo ve televizyonlar üzerinde sıkı bir devlet denetimi bulunuyor ve TRT'nin radyo ve televizyonlar üzerinde denetleyici bir işlevi de bahse konu olmadığından, TRT'nin özelleştirilmesi tartışmalarında sıkça dillendirilen özel kanalların denetimi ile ilgili kaygılar da yersiz.

TRT, teknik imkânların sınırlı olduğu ve devletin öncülük yaparak temelini attığı televizyonculuk yıllarının bir ürünü olarak ortaya çıktı, 1980'lerden itibarense devletçi pozisyonun kitlelere aktarılmasında önemli bir rol üstlendi, 90'larda ise daha geri planda da olsa bu işlevini sürdürdü. Evlerde uyduların, kablolu televizyonların ve belki ismini bilmediğim bilimum araç gereçin olduğu, televizyon kurmanın teknik ve yasal olarak pek de imkansız olmadığı zamanlarda, devletin artık televizyonlardan çekilmesi gerekiyor.

Bunu, "minimum devlet" sanrısıyla yarı ayık etrafta gezinen neoliberalgil familyası uzantısı bir zihniyetle değil de, devletin işlevi ve bireyin zihninin özgürleşebilmesi paydasında ele alırsak, ideolojik kalıplardan öte bir makul değerlendirme yapmak mümkün olur. Bu nedenle TRT'nin özelleştirilmesi üzerinde fikir yürütürken, başlıktaki meşum "özelleştirme" sözcüğü bizleri yanıltmasın. Kaygımız daha çok özgürlük, daha az devlet.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder